Kolakakor

Idag har jag bakat både kolakakor och blåbärsbullar inför nästa helg då jag fyller år och ska ha lite kalas. På förfrågan så delar jag med mig av receptet jag använde till kakorna :) 
 

 
Kolakakor cirka 20 stycken 
 
100 gram smör
1 dl strösocker (eller sötningemedel)
2 msk ljus sirap
Drygt 2 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker 
1 1/2 tsk malen ingefära
 
Blanda ihop smör, socker och sirap till en krämig smet. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och ingefära i en skål och häll sedan ner i smörsmeten. Blanda ihop allt till en jämn smet och dela sedan degen i två delar. Rulla ihop vardera del till en lång korv och tryck ut på en plåt med bakplåtspapper. Degen ska vara cirka 1 cm tjock. Ta en gaffel och dra på degen så det blir ett fint mönster. Gädda i ungen i cirka 12 minuter på 175 grader eller tills du ser att kakorna fått en fin gyllene färg. När kakorna svalnat lite så skär de båda längderna på mitten så att du får cirka 10 kakor från varej bit. 
 
 
 Kolakakor är en klar favorit! 
1 DiaSofia:

skriven

Mormors-kakor kallar jag dom, hon hade ofta såna hemma! :) Ska prova med mitt Ica Sötströ istället för socker, och agavesirap istället för vanlig. Inte säkert det blir lika gott! ;) Dom går väl att frysa också?

Svar: Låter spännande, du får berätta hur de blev sen. Tycker att det kan vara krångligt att baka med sötningsmedel då det inte alltid ger degen rätt konsistens. Japp, dessa går bra att frysa :)
NoraGyll

Kommentera här: